Sushi Time.... 鮨

tirsdag den 26. marts 2013

I går lavede vi hjemmelavet sushi, det er vores allesammens livret og det er så hyggeligt at gå og lave sammen, man sidder også lidt længere over maden og hygger sig.

Jeg er så glad for at de begge er rigtig vilde med sushi, efter jeg boede i Japan, Tokyo i 1 år som Rotary exchange student helt tilbage i 1996/1997 er det bare dejligt at noget at det jeg tog med mig hjem som gode minder og oplevelser er en del af vores liv nu. 

Alberte og jeg startede med at lave risene om formiddagen. Det kan godt tage lidt tid med at få dem vasket og lavet færdig.

Sådan laver vi risene:

Ingredienser
  • 500g sushi ris ( Vi bruger ris af mærket Blue Dragon )
  • 8 dl iskoldt vand
  • 4 spsk risvinseddike
  • 4 spsk økologisk rørsukker (eller alm. sukker)
  • 1 tsk salt



Fremgangsmåde:

  1. Inden du går i gang med at vaske risene af, så lav en skål med risvineddike og sukker og lad det stå og opløse sig selv
  2. Sushi risene vaskes grundigt under koldt vand indtil vandet ikke mere bliver mælkehvidt (Det kan godt tage lidt tid, jeg skifter vandet ca. 10 gange).
  3. Derefter lader du risene stå i skålen med koldt vand i 20 min. Skyl risene 1 gang bagefter.
  4. Hæld risene i en gryde sammen med 8 dl koldt vand. Kog det op og lad det koge i 10 min med låg over. Lad være med at løft låget og røre rundt i det, det bliver bare til grødris så.
  5. Lad gryden stå med låg på i yderligere 20 min inden du løfter låget.
  6. De kogte ris vendes ud i et stort fad hvor det skal stå og afkøles.
  7. Risvinblandingen hældes over risene og røres forsigtigt rundt.
  8. Lad risene køle af udenfor køleskabet. Lad være med at komme dem i køleskabet!!!
Fyld: 

Vi bruger: 
  • sukker-ærter 
  • agurk 
  • asparges 
  • forårsløg 
  • avocado
  • Alt er skåret i lange “tynde” stimler, så det let kan puttes i rullerne i forskellige kombinationer. 

Der skal selvfølgelig også noget rå fisk i, vi bruger: 
  • tun
  • laks 
  • Er man ikke til rå fisk, laver vi også: 
  • tun, rørt op med mayonnaise og hvidløg 
  • rister en laksesteak på panden og rører det samme med mayonnaise og krydderi
  • krabbekød som vi rører sammen med mayonnaise
  • tigerrejer som vi panere så det bliver crispy lækre og sprøde

OBS: Normalt så siger man at den fisk man bruger i sushi skal have været nedfrosset i minimum 24 timer inden brug for at undgå parasitter. 

Udover fisk og grønt, bruger vi: 
  • omelet ( æg & sake ) 
  • sesamfrø til at komme i rullerne, 
  • Vi laver en krydder mayonnaise med miracle wip og chilikrydderi som smags forstærkere






Fremstilling:

  • Ved fremstillingen af makiruller benyttes en lille fleksibel bambusmåtte
  • På måtten placeres et stykke noritang, hvorpå risene fordeles ud med fingerne. 
  • Risene skal ikke fordeles ud på hele tang pladen, der skal være nogle cm i begge ender der er fri for ris. 
  • Ovenpå risene lægges rækker af f.eks. tun, laks, avokado, agurk, mayo el. lign. 
  • Derefter rulles der fra den ene ende.
  • Rullerne skæres ud i skiver, og anrettes. 
  • Rullerne kan laves så noritangen vender enten udad eller indad. 
  • Ved varianten hvor noritangen vender indad rulles makien ofte i hvide og sorte sesamfrø, dette både ser flot ud, og tilfører en god smag.

Husk: At sætte en lille skål ved hver kuvert, til soya og wasabi. Man hælder soya op i skålen og kommer en lille klat wasabi i skålen og rører rundt i det med dine pinde indtil det er opløst. Hvor meget der skal i er svært at sige, det er en smagssag, så prøv dig forsigtigt frem, det er meget stærkt!!! 




Sushi Typer:

Vi lavede almindelige maki ruller og dem med omeletten på hedder Nigiri. 

Der er forskellige maki typer:
  • Uramaki – også kaldet inside out maki, har nori (tangen) på indersiden af risene og 2 eller flere slags fyld.
  • Hosomaki – små makisushi med en diameter på ca. 2 cm og indeholder typisk kun en slags fyld.
  • Futomaki – store makisushi med en diameter på ca. 4 cm og med 2-3 slags fyld.
  • Temaki – kegleformede håndruller, ca. 10 cm lange, hvor fyldet stikker ud i den ene ende.Spises generelt ikke med spisepinde, men med fingrene.
  • Kaburimaki – er en uramaki, som får lagt et lag af fisk oven på toppen, hvilket gør den mere dekorativ.

Nigiri:

Nigiri er små klumper af ris hvorpå der lægges skiver af rå, røget eller marineret fisk, eller evt. kæmperejer eller andre skaldyr. Pålægget kan evt. sættes fast med et tyndt bånd af noritang som vikles hele vejen rundt om ris og pålæg. ( se billede )



Diverse sushi opskrifter:


Omelet / Tamago:
  • 1 tsk sukker
  • 1 tsk soya
  • 1 spsk sake
2-3 æg
Slå æggene ud i en skål, pisk godt sammen med sukker, soya og sake.
 
Varm fedtstoffet på panden og hæld æggemassen ud på den. Når massen er stivnet foldes den forsigtige over i den ene ende af panden. Hæld så mere æggemasse på den tomme halvdel af panden, og når den er stivnet, foldes den forsigtigt over den anden halvdel. Og sådan bliver man ved til der ikke er mere æg.
 
Skæres i passende stykker og serveres oven på en formet sushi-ris. Bind evt. et stykke tang, som et mavebælte, omkring den færdige sushi." se billede :o)

Spicy Mayo:

x antal spsk mayonnaise ( Kommer an på hvor stor mængde sushi der skal laves )
Enten røres det sammen med chilikrydderi el. paprika og cayennepeber. Det kommer lidt an på hvad der er i krydderi skabet.
Det hele røres sammen og smøres inden i makirullerne sammen med det andet fyld. 

 Crispy Ebi - panerede rejer:

  • X antal rejer
  • Lidt hvedemel
  • æg 
  • alm.rasp
  • salt & peber
  • Olie til friturestegning ( solsikkeolie )
Begynd med at skylle rejerne først, pil dem hvis du har købt dem med skal. Vælg selv om du vil lave dem med eller uden hale på. Nogle skære et snit i bugen så de kan rettes ud, vi glemte det den her gang. Opvarm en passende mængde olie i gryde eller wok - rejerne skal være dækket af olien.

Vend rejerne i hvedemel, derefter i det piskede æg og til sidst i raspen blandet med salt & peber. Når olien er varm ( sæt en reje ned i olien, hvis det syder omkring den er olien klar ) lægges rejerne forsigtigt i olien. Læg 5 stykker i af gangen. Når de er gyldne og færdige lægges de på et stykke køkkenrulle til afdrypning og drys dem med lidt groft salt.

Husk at klippe halerne af inden du ligger dem inden i dine ruller :o)

Japansk Kultur:
  • Måltider i Japan traditionelt begynder med sætningen itadakimasu          いただきます ) (bogstaveligt, "jeg ydmygt modtage"). Den sætning er magen til "velbekomme".
  • Efter et måltid, er det også høfligt at sige Gochisōsama-deshita             ごちそうさまでした ) som er en respekt for den der har lavet måltidet.
  • Det anses for høfligt at rydde ens tallerken, ned til det allersidste ris korn. Det er uhøfligt at udvælge bestemte ingredienser og lade resten ligge. Man skal tygge med munden lukket.
Hilsner:
  • Ohayo gozaimasu おはようございます) - Godmorgen
  • konnichiwa こんにちは) - God dag eller God Eftermiddag
  • konbanwa 今晩は) - Godaften
  • oyasumi Nasai お休みなさい) - Godnat




2 kommentarer:

  1. To sjæle en tanke :) havde tænkt mig at spørge dig om lidt fifs :) børnene er ved at overtale mig til at lave sushi i morgen

    SvarSlet
  2. Uhmmmm, håber de overtaler dig. Det smagte så godt igår :o)
    Du skriver bare hvis der er noget jeg kan hjælpe med :o)

    SvarSlet