Opskrifter

Verdens bedste pandekager 

Når vejret er lidt kedeligt eller hvis der skal hygges lidt ekstra, så står den på pandekager her hjemme. 

Vi ELSKER pandekager. 

Her er opskriften på pandekager a la Livet I VillaDallbo:




Pandekager til 4 personer

250 g hvedemel

1/2 tsk salt
2 spsk sukker
1 tsk vanillesukker
1 tsk kardemomme
3 æg
4 dl mælk
1 dl øl


  • Bland alle ingredienserne i en skål og pisk det sammen med en el-pisker
  • Lad dejen hvile 1/2 times tid
  • Steg dem på en pande ved jævn varme

Nogen gange kommer vi lidt rød frugtfarve i dejen, så der bliver lyserøde pandekager :o)

Pandekagerne serveres med syltetøj, sukker eller is. 

God fornøjelse 






_________________________________________________________

Homemade Sushi:

I går lavede vi hjemmelavet sushi, det er vores allesammens livret og det er så hyggeligt at gå og lave sammen, man sidder også lidt længere over maden og hygger sig.

Jeg er så glad for at de begge er rigtig vilde med sushi, efter jeg boede i Japan, Tokyo i 1 år som Rotary exchange student helt tilbage i 1996/1997 er det bare dejligt at noget at det jeg tog med mig hjem som gode minder og oplevelser er en del af vores liv nu. 

Alberte og jeg startede med at lave risene om formiddagen. Det kan godt tage lidt tid med at få dem vasket og lavet færdig.

Sådan laver vi risene:

Ingredienser
  • 500g sushi ris ( Vi bruger ris af mærket Blue Dragon )
  • 8 dl iskoldt vand
  • 4 spsk risvinseddike
  • 4 spsk økologisk rørsukker (eller alm. sukker)
  • 1 tsk salt



Fremgangsmåde:

  1. Inden du går i gang med at vaske risene af, så lav en skål med risvineddike og sukker og lad det stå og opløse sig selv
  2. Sushi risene vaskes grundigt under koldt vand indtil vandet ikke mere bliver mælkehvidt (Det kan godt tage lidt tid, jeg skifter vandet ca. 10 gange).
  3. Derefter lader du risene stå i skålen med koldt vand i 20 min. Skyl risene 1 gang bagefter.
  4. Hæld risene i en gryde sammen med 8 dl koldt vand. Kog det op og lad det koge i 10 min med låg over. Lad være med at løft låget og røre rundt i det, det bliver bare til grødris så.
  5. Lad gryden stå med låg på i yderligere 20 min inden du løfter låget.
  6. De kogte ris vendes ud i et stort fad hvor det skal stå og afkøles.
  7. Risvinblandingen hældes over risene og røres forsigtigt rundt.
  8. Lad risene køle af udenfor køleskabet. Lad være med at komme dem i køleskabet!!!
Fyld: 

Vi bruger: 
  • sukker-ærter 
  • agurk 
  • asparges 
  • forårsløg 
  • avocado
  • Alt er skåret i lange “tynde” stimler, så det let kan puttes i rullerne i forskellige kombinationer. 

Der skal selvfølgelig også noget rå fisk i, vi bruger: 
  • tun
  • laks 
  • Er man ikke til rå fisk, laver vi også: 
  • tun, rørt op med mayonnaise og hvidløg 
  • rister en laksesteak på panden og rører det samme med mayonnaise og krydderi
  • krabbekød som vi rører sammen med mayonnaise
  • tigerrejer som vi panere så det bliver crispy lækre og sprøde

OBS: Normalt så siger man at den fisk man bruger i sushi skal have været nedfrosset i minimum 24 timer inden brug for at undgå parasitter. 

Udover fisk og grønt, bruger vi: 
  • omelet ( æg & sake ) 
  • sesamfrø til at komme i rullerne, 
  • Vi laver en krydder mayonnaise med miracle wip og chilikrydderi som smags forstærkere






Fremstilling:

  • Ved fremstillingen af makiruller benyttes en lille fleksibel bambusmåtte
  • På måtten placeres et stykke noritang, hvorpå risene fordeles ud med fingerne. 
  • Risene skal ikke fordeles ud på hele tang pladen, der skal være nogle cm i begge ender der er fri for ris. 
  • Ovenpå risene lægges rækker af f.eks. tun, laks, avokado, agurk, mayo el. lign. 
  • Derefter rulles der fra den ene ende.
  • Rullerne skæres ud i skiver, og anrettes. 
  • Rullerne kan laves så noritangen vender enten udad eller indad. 
  • Ved varianten hvor noritangen vender indad rulles makien ofte i hvide og sorte sesamfrø, dette både ser flot ud, og tilfører en god smag.

Husk: At sætte en lille skål ved hver kuvert, til soya og wasabi. Man hælder soya op i skålen og kommer en lille klat wasabi i skålen og rører rundt i det med dine pinde indtil det er opløst. Hvor meget der skal i er svært at sige, det er en smagssag, så prøv dig forsigtigt frem, det er meget stærkt!!! 





Sushi Typer:

Vi lavede almindelige maki ruller og dem med omeletten på hedder Nigiri. 

Der er forskellige maki typer:
  • Uramaki – også kaldet inside out maki, har nori (tangen) på indersiden af risene og 2 eller flere slags fyld.
  • Hosomaki – små makisushi med en diameter på ca. 2 cm og indeholder typisk kun en slags fyld.
  • Futomaki – store makisushi med en diameter på ca. 4 cm og med 2-3 slags fyld.
  • Temaki – kegleformede håndruller, ca. 10 cm lange, hvor fyldet stikker ud i den ene ende.Spises generelt ikke med spisepinde, men med fingrene.
  • Kaburimaki – er en uramaki, som får lagt et lag af fisk oven på toppen, hvilket gør den mere dekorativ.

Nigiri:

Nigiri er små klumper af ris hvorpå der lægges skiver af rå, røget eller marineret fisk, eller evt. kæmperejer eller andre skaldyr. Pålægget kan evt. sættes fast med et tyndt bånd af noritang som vikles hele vejen rundt om ris og pålæg. ( se billede )



Diverse sushi opskrifter:


Omelet / Tamago:
  • 1 tsk sukker
  • 1 tsk soya
  • 1 spsk sake
2-3 æg
Slå æggene ud i en skål, pisk godt sammen med sukker, soya og sake.
Varm fedtstoffet på panden og hæld æggemassen ud på den. Når massen er stivnet foldes den forsigtige over i den ene ende af panden. Hæld så mere æggemasse på den tomme halvdel af panden, og når den er stivnet, foldes den forsigtigt over den anden halvdel. Og sådan bliver man ved til der ikke er mere æg.
Skæres i passende stykker og serveres oven på en formet sushi-ris. Bind evt. et stykke tang, som et mavebælte, omkring den færdige sushi." se billede :o)

Spicy Mayo:

x antal spsk mayonnaise ( Kommer an på hvor stor mængde sushi der skal laves )
Enten røres det sammen med chilikrydderi el. paprika og cayennepeber. Det kommer lidt an på hvad der er i krydderi skabet.
Det hele røres sammen og smøres inden i makirullerne sammen med det andet fyld. 

 Crispy Ebi - panerede rejer:

  • X antal rejer
  • Lidt hvedemel
  • æg 
  • alm.rasp
  • salt & peber
  • Olie til friturestegning ( solsikkeolie )
Begynd med at skylle rejerne først, pil dem hvis du har købt dem med skal. Vælg selv om du vil lave dem med eller uden hale på. Nogle skære et snit i bugen så de kan rettes ud, vi glemte det den her gang. Opvarm en passende mængde olie i gryde eller wok - rejerne skal være dækket af olien.

Vend rejerne i hvedemel, derefter i det piskede æg og til sidst i raspen blandet med salt & peber. Når olien er varm ( sæt en reje ned i olien, hvis det syder omkring den er olien klar ) lægges rejerne forsigtigt i olien. Læg 5 stykker i af gangen. Når de er gyldne og færdige lægges de på et stykke køkkenrulle til afdrypning og drys dem med lidt groft salt.

Husk at klippe halerne af inden du ligger dem inden i dine ruller :o)

Japansk Kultur:
  • Måltider i Japan traditionelt begynder med sætningen itadakimasu(bogstaveligt, "jeg ydmygt modtage"). Den sætning er magen til "velbekomme".
  • Efter et måltid, er det også høfligt at sige Gochisōsama-deshita ごちそうさまでした ) som er en respekt for den der har lavet måltidet.
  • Det anses for høfligt at rydde ens tallerken, ned til det allersidste ris korn. Det er uhøfligt at udvælge bestemte ingredienser og lade resten ligge. Man skal tygge med munden lukket.
Hilsner:
  • Ohayo gozaimasu おはようございます) - Godmorgen
  • konnichiwa こんにちは) - God dag eller God Eftermiddag
  • konbanwa 今晩は) - Godaften
  • oyasumi Nasai お休みなさい) - Godnat
_____________________________________________________________________________
FødselsdagsBoller

Til Albertes 3 års fødselsdag bagte jeg de lækreste boller efter en opskrift jeg har fundet på bloggen Mad med hjertet. Hvis man er fra Aalborg og har smagt bollerne fra slotsbageren, så ved de hvad jeg snakker om. Følger man opskriften her, så får man nogle store svampede boller der sagtens kan måle sig med bollerne fra slotsbageren. Jeg undlod at komme chokolade stykker i men kom i stedet for 1 tsk kardemomme i dejen.

Luftige og svampede boller 14 stk
50 g gær
100 g smør
4 dl kærnemælk
1 tsk groft salt
2 spsk sukker
2 æg
ca 800 g mel
(100 g mørk chokolade i grove stykker, jeg bruge callebaut på omkring 56%, evt 1 tsk kardemomme i stedet for)
æg til pensling, alternativt kan kærnemælk også bruges, det bliver dog ikke helt så blankt.

1. Smelt smøret og rør det det sammen med kærnemælken.
2. Smulder gæren ud deri og rør til den er opløst
3. Rør sukker, salt og æg deri.
4. Ælt mel i dejen lidt til den er som tyk grød og ælt chokoladen i. Ælt resten af melet i lidt efter lidt til dejen er mættet og er let klistret. Ælt den grundigt i 10 min, 5 min hvis du har røremaskine.
5. Lad dejen hæv tildækket i en skål i 1 time.
6. Del dejen i 14 stykker og form dem til boller.
7. Lad bollerne hæve på bagepladen i 30 min.
8. Pisk et æg sammen og pensel forsigtigt bollerne.
9. Bages ved 200 grader i ca. 12 min. til de er gyldne og lyder hule når de bankes let under bunden

God fornøjelse :o)









_____________________________________________________________________________

Mandellagkage med hinbærskum 

I min familie har vi altid brugt catering firmaet AnneMad   fra Frederikshavn, når der skulle være fest. Det har bla. været da jeg kom hjem fra Japan, til min 18 års fødselsdag, til min mors 50 års fødselsdag, min søsters 18 års, Ja selv til vores bryllup var maden fra Anne Mad. De laver bare det bedste mad og det lever altid op til forventningerne. Men det bedste er deres mandelkage med hindbærskum. Den smager himmelsk og jeg bliver aldrig træt af den.

Derfor vil jeg nu dele opskriften med jer, så I også kan få glæde af denne lækkerbisken :o)

Mandellagkage med hinbærskum 

Bund: 
200 g blendende mandler
6 æggehvider
200 g sukker

Fyld:
3 dl piskefløde
200 g hindbær
lidt flormelis


Pisk hviderne stive sammen med sukker til sej marengs.

Vend forsigtigt de blended mandler i.
Fyld massen i 2 smurte tærteforme (lige store) og bag dem ved 180 grader i 30 min.
Lad dem køle af og vend forsigtigt ud af formen.
Pisk fløden stiv og smag til med lidt flormelis.
Mos hindbærrene og sigt dem inden de vendes i flødeskummet.
Kom flødeskummet mellem mandelbundene og server med et drys flormelis.


Tip: Bundene kan laves dagen i forvejen, men husk at de ikke på opbevares på hverken køl eller pakket i plastic. Opbevar dem under et tørt viskestykke i den kolde ovn, så holder de sig fint. 

( Billedet er lånt fra Anne Mad´s hjemmeside.http://www.anne-mad.dk/ Jeg når aldrig at få taget et inden kagen er spist )

_______________________________

Hjemmebagte pebernødder a la lagkagehuset...






Hver gang jeg søger inspiration til hyggemad, gæstemad,dagligmad eller bagning bruger jeg altid bloggen NewyorkerByHeart.

Denne gang lånte jeg denne her opskrift :o) 

Pebernødder a la Lagkagehuset:

250 g smør

250 g sukker

1 tsk. stødt ingefær

1 tsk. kanel

1 tsk. hvid peber

1 tsk. kardemomme

1 tsk. bagepulver

1 tsk. natron

1 dl piskefløde

500 g mel

Smør og sukker piskes sammen med en el-mikser, til sukkeret er pisket godt ud. Piskefløden piskes i (laveste hastighed i starten!!). Bland krydderier, bagepulver og natron i melet og rør det så i dejen, til der fåes en nogenlunde fast dej. Ælt det sammen med hænderne. Tril dejen ud i pølser, ca. på tykkelse med en lillefinger. Skær dem i små stykker (ca. 1 cm.) lange og tryk dem let sammen i toppen. Sæt på bageplader – de flyder ikke meget ud, så de kan sættes nogenlunde tæt. Bages i ca. 10 minutter (kun ca. 7-8 minutter i min ovn ved almindelig varme) ved 200 grader, de skal ikke blive alt for brune og pas på at de ikke får for meget under bunden.

Moms, de smager simpelthen så dejlige og det er jeg vist ikke den eneste der syntes :o) 






_________________________________________________________________________________

Hyldeblomstsaft

I aften fik jeg lavet saften færdig. Jeg lavede 3 varianter, hyldeblomst med citron, hyldeblomst med Danske jordbær og hyldeblomst med mynthe fra haven. Smagsprøverne smager fantalastisk ;o) 
Jeg brugte resterne til at lave hjemmelavet marmelade, så nu kan sommerhyggen bare komme an - Vi er helt klar ♥








Min fremgangsmåde:

Hyldeblomstsaft:

(ca. 1,5 l)
20-30 hyldeblomstskærme
2 økologiske citroner (samt evt. 500g Danske Jordbær eller en håndfuld mynthe )
2 spsk. citronsyre
650 g. sukker (evt. rørsukker)
1 l vand

1. Skyl og rens skærmene, og put dem i en stor gryde el.lign. beholder med låg.
2. Skyl citronerne, og skær dem i skiver. Læg citronerne i gryden.
3. Bland citronsyren med sukkeret, og opløs blandingen i kogende vand. Hæld sukkerlagen over skærmene, læg låg på gryden, og lad saften trække i køleskabet i 4 dage.
4. Si saften, og hæld den på rengjorte flasker.

Hyldeblomst marmelade:
Her bruges kvaset fra hyldeblomstskærmene, så du laver marmeladen sammen med saften.

Ingredienser

Kvaset fra hyldeblomst-
saften (ca. 300 g)
½ økologisk vaniljestang ( Kan undlades )
150 g sukker
2 spsk konc. hyldeblomstsaft (se opskriften på modsatte side)
Atamon 
1 sylteglas med låg

Fremgangsmåde

Blend hyldeblomstkvaset (inkl. citronskiverne) i 1 min.

Flæk den halve vaniljestang på langs og skrab kornene ud. 

Kom det blendede kvas i en gryde med sukker, hyldeblomstsaft, vaniljekorn og -bælg og kog det ind til en ensartet masse ved middel varme i ca. 10 min. under omrøring. 

Afkøl marmeladen, fjern vaniljebælgene og hæld marmeladen i atamonskyllede glas. 

Serveres til lidt god ost, lækre boller eller hjemmebagt knækbrød. 

God fornøjelse :o)


Ingen kommentarer:

Send en kommentar